Títol: littérature européenne des camps de concentration et d’extermination nazis: Dictionnaire critique
Autors: David Serrano Blanquer,
Florian Bauer,
François Bocholier,
Geneviève Dreyfus-Armand,
Robert Kleindienst,
Judith Moser-Kroiss,
Andreas Schmoller
Traducció: Jean-François Coche
Primera edició: juliol de 2007
Publicat per: Fundació Ars
De Robert Antelme à Jorge Semprún, en passant par Joaquim Amat-Pinella, Germaine Tillion, Imre Kertész et primo Levi, le Diccionnaire critique de la littérature européenne des camps de concentration nazis réunit deux cents auteurs, témoins et survivants d’une des pçeriodes les plus sombre de l’histoire de l’Europe.
Fruit du travail de trois grouoes de recherche eurpéens, de Dicctionnaire a pour vocation de perpétuer la mémoire et l’oevre des femmes et des homes qui ont trouvé dans la littérature, quelle qu’en soit la forme, un moyen de raconter l’expérience extrême des camps.
Point de confluence d’expressios littéraires diverses, le Dictionnaire se veut un outil de référence pour les historiens et les chercheurs mais aussi pour tous ceux qui souhaitent comprendre, à travers les récits de l’univers concentrationnaire nazi, cette “traversée du mal” que fut la déportation.
Passant per Robert Antelme, per Jorge Semprún i acabant per Joaquim Amat-Pinella i Germaine Tillion, Imre Kertész, primo Levi, la «Diccionnaire critique de la littérature européenne des camps de concentration nazis» reuneix dos-cents escriptors, testimonis i supervivents d’un dels períodes més obscurs de la història d’Europa.
Resultat de l’obra de tres grups europeus de recerca, el «Dicctionnaire» ha estat dissenyat per perpetuar la memòria i el treball de dones i homes que han trobat en la literatura, independentment de la forma, un mitjà d’explicar l’experiència extrema dels camps.
Punt de confluència d’expressions literàries, el diccionari és una eina de referència per als historiadors i els investigadors, però també per a tots aquells que volen entendre, a través dels relats del món dels camps de concentració nazis, en aquesta «travessia del mal» que era la deportació.