Fitxa

Títol: Jedwabne

Autor: David Serrano Blanquer

Primera edició: 2023

Publicat per: Editorial Base

La matinada xafogosa del 10 de juliol de 1941 el poble polonès de Jedwabne es desperta amb l’inquietant so de carruatges, crits de genets i veïns armats amb bastons. És el dia acordat per humiliar i assassinar els veïns jueus.

Una història trepidant i implacable de no-ficció que segueix la pista dels actors principals des del 1941 i fins a avui.

Els “7 germans de cort” lluiten per sobreviure a la massacre i a més de dos anys de guerra amagats en un forat excavat a la granja d’Antosha. Són l’Elke, la Leike, l’Srolke, l’Szmul, el Berek, el Mietek i el Jankel. Un cop acabada la guerra, l’autor segueix els fils de supervivents, victimaris i tots els nous actors fins a avui.

Un món ple de llums i moltes ombres, amb gent solidària que es juga la vida pels altres i gent que assassina per quedar-se amb la millor casa del poble. Amb supervivents jueus que mercadegen amb béns de jueus assassinats i dones catòliques que homenatgen en solitari els veïns assassinats entre amenaces de mort que encara continuen.

Una història coral que ens deixa més interrogants que respostes. Què fa que veïns que han compartit 300 anys assassinin implacablement companys d’escola, de feina, de carrer? Quins són els límits de l’amistat? I de la bondat? I de la solidaritat? Fins quan dura la maldat? Com és que l’odi i la rancúnia es mantenen 80 anys més tard contra aquells a qui van assassinar?

L’autor ha entrevistat arreu del món desenes de testimonis, supervivents, familiars, periodistes, historiadors, sociòlegs, alts funcionaris, càrrecs polítics i judicials, i ha investigat en arxius de Polònia, Alemanya, EUA, Israel, Mèxic, Argentina i Uruguai. Una feina ingent de milers de documents que ha permès identificar i fixar cada una de les víctimes i supervivents. També el grau d’implicació d’un grup significatiu de veïns, els descendents dels quals continuen vivint a Jedwabne, en les cases i terres dels jueus assassinats.

La història d’un poble perdut en la immensitat de la Polònia rural ens ofereix una radiografia de l’Europa de la segona meitat del segle XX i fins avui, en què l’extrema dreta i la xenofòbia continuen tan vius entre nosaltres com llavors. Una crua metàfora del nostre passat i present comuns.

Joaquim Noguero (La Vanguardia): “David Serrano ha dut molt més enllà la investigació (…) ha trepitjat el terreny, traduït i confrontat les declaracions, les ha contextualitzat i, com Truman Capote a A sang freda, ha acarat el lector directament amb els fets.”

Gary Lucas (Nova York): “Aquest és un llibre important i llargament esperat. El Professor Serrano ha fet un gran favor al món per detallar d’una manera exhaustiva tota la trista història de la tragèdia de Jedwabne, per mostrar que encara ressona de manera vívida entre la gent avui i per actualitzar-ne les conseqüències.”

Joan Esculies (La Vanguardia, Cultura’s): “En la seva colpidora obra polonesa entrellaça la vida de víctimes, botxins i supervivents, i va més enllà d’on havia arribat Jan Gross.”

Raquel Garcia (Al Matí, Ràdio Sabadell): “ Un treball d’investigació que persegueix la veritat amagada per silencis i mentides. Un llibre necessari sobre els clars i obscurs de la condició humana”.

Retorno a Jedwabne

En guàrdia: La massacre de Jedwabne

Enric Calpena (En guàrdia, Catalunya Ràdio): “Un llibre extraordinari i una investigació magnífica. El recomano molt, és tota una experiència llegir-lo.”

RAC1 La primera pedra, Eva Comas Arnal

Eva Comas (RAC1): “La investigació de David Serrano no la pots deixar de llegir. L’exposa d’una manera fantàstica, en present, és molt fort. Escrit en un estil perfecte, absolutament net i despullat, que et porta als fets directament, i això fa que encara impacti més.”

Noemí Polls (RAC1, La primera pedra): “T’enganxa des del primer moment. Un llibre absolutament recomanable i necessari.”

Entrevista al Més 324

Xavier Graset (Més324, TV3): “Un relat de no-ficció sobre una tragèdia esborronadora. Escrit en present, com si fóssim allà.”

Article al portal del Diari de Sabadell

Jordi Serrano (Diari Sabadell, rector UPEC): “El llibre és brutalment commovedor i extraordinàriament inquietant. Va a l’arrel del problema, la levitat del mal. Un relat que només sabria fer un home que s’ha convertit en un mestre narrador.”

Article al Diari de Sabadell

Guillem Plans (Diari Sabadell): “El llibre teixeix un fil invisible que uneix el 10 de juliol de 1941 amb la realitat actual, extrapolable a altres indrets. Per això, sí, Jedwabne és una història universal.”

jedwabne scan diari

‘Jedwabne’, de David Serrano Blanquer: l’horror de l’extermini jueu

Francesc Viadel (La Veu dels Llibres): “Una obra simplement monumental. Un exercici virtuós de periodisme i de recerca històrica tan necessari. Hi ha pocs investigadors com David Serrano que hagen estudiat amb tant de rigor la tragèdia de l’extermini dels jueus a Europa tot seguint la petjada d’altres autors de renom, com ara Raul Hilberg, Daniel Jonah Goldhagen o Cristopher Browning. Amb Jedwabne. Una història universal, aprofundeix més encara en un dels episodis més brutals i ignominiosos de la Xoà, superant l’obra –tant pel que fa a l’estil com a les dades– de Jan T. Gross.”

Jedwabne a sang freda

Laia badal (Núvol) “David Serrano culmina el procés de visibilització i recuperació de la memòria del pogrom. Documenta i narra acuradament el pogrom, l’ocultament posterior i els intents de fer justícia, que arriben als nostres dies. No només apunta a les mancances i els silencis de la història oficial i a la necessitat de construir una memòria històrica i col·lectiva, sinó que denuncia el revisionisme oficial. David Serrano emparenta el seu text amb una tradició de la qual és paradigmàtic A sang freda, de Truman Capote. Intenta, en tot moment, comprendre la psicologia dels personatges, agressors i agredits. En la línia de Svetlana Alexiévitx o de Ryszard Kapuściński, David Serrano no cau en l’oposició dicotòmica entre veritat i ficció que el discurs historiogràfic estableix sovint. El llibre és capaç de recuperar la particularitat més concreta i donar-li una dimensió humana –i, per tant, “universal”-.”

El poble on els veïns van assassinar 1.800 jueus, i on l’odi perviu

jedwabne a ara cat

“Jedwabne. La història d’un poble perdut”: la massacre entre veïns en un poble de Polònia

Search