Títol: K. L. Reich

Autor: J. Amat-Piniella

Pròleg i edició: David Serrano

Traducció: Antonio Padilla

Primera edició: Octubre de 2002

Publicat per: El Aleph

K.L. Reich portada

K.L. Reich, “camp de concentració del Reich”, era l’abreviatura amb la que eren marcats tots els objectes dels camps de concentració nazis. És també el títol de la novel·la testimonial que J.Amat-Piniella va escriure entre 1945 i 1946, al poc temps de ser alliberat dels camps nazis i que ara es publica en la seva versió íntegre. Narra la peripècia vital de l’Emili, un presoner republicà que durant cinc anys sobreviu en Mauthausen fent dibuixos pornogràfics per a oficials de les SS. Constitueix una crònica duríssima que afegeix a la descripció dels rigors de la vida de presó, el sofriment o la mort dels companys i l’horror del crematori.

Per la qualitat de la seva reflexió sobre la capacitat de destrucció i la salvaguarda de la dignitat en els camps de concentració, K. L. Reich pot equiparar-se a obres clàssiques del mateix gènere escrites per Primo Levi, Robert Antelme, Imre Kertész o Joerge Semprún. Amés, ve a sumar-se a la tradició de denúncia que en el nostre àmbit representen obres com la de Montserrat Roig i Francesc Comellas, que ens recorden que només en Mauthausen van morir més de 5.500 espanyols.

La present edició, traducció de l’original en català, restitueix els fragments que no van poder ser publicats a causa de la censura franquista en la edició que Seix barral va editar al 1963.

K. L. Reich va obtenir el premi Fasten rath 1965.