poster gran Juan Camacho

Director: David Serrano Blanquer

Producció: Zeroiú (Guillem Pueyo i Valentí Ponsa)

Barcelona, 2009

Durada: 39 minuts

Estrena: Montevideo Universidad ORT Uruguay, setembre 2009.

Sinopsis:

Juan Camacho Ferrer va néixer a Andalusia (Gádor, 1919). De petit, va emigrar a França i es va establir a Barcelona amb l’aixecament feixista del 18 de juliol de 1936.

Amb el seu germà, que morirà en batalla, es va allistar com a voluntari i i va lluitar al front de l’Ebre. Al final de la guerra passarà pels camps de concentració francesos i es torna a presentar voluntari per lluitar al front contra l’exèrcit alemany a la frontera amb Bèlgica.

Derrotat i fet presoner pels nazis, va passar per la VII Stalag A i serà finalment deportat a Mauthausen, on sobreviurà 4 anys. Després de l’alliberament, viurà en ciutats de França diferents on aprendrà la seva passió: costura. La cultura contra la barbàrie: que descobreix portant el vestit de ratlles. Davant la impossibilitat de construir un futur prometedor, el 1950 accepta la proposta del govern argentí per establir-se a Buenos Aires, però cinc mesos més tard el seu instint el portarà a travessar Río de la Plata. Allà troba el seu futur, el seu amor i la seva passió a l’Uruguai. També pren part durant la dictadura en accions a favor del Front Ampli. Compromès democràtic fins la seva mort. Amb 88 anys decideix tornar per primera vegada a Mauthausen.